Prof.Dr. Alparslan AKÇA’yı Kaybettik

alpaslan-akca

Türk ormancılık camiası için çok önemli bir kayıp olan Akça’nın özgeçmişi kısaca;

• 1936 Manisa’da (Turgutlu) doğdu.
  • 1959 İ.Ü Orman Fakültesi Yük. Öğr. ( Mezun)
  • 1965 Milli Eğitim Bakanlığı doktora bursu. (Fotoyorumlama alanı için Almanya)
  • 1970 Tabii Bilimler doktorası (Albert – Ludwigs – Üniversitat Freiburg I. BR)
  • 1971 İ.Ü Orman Fakültesi Asistanı
  • 1976 Üniversite Doçenti (İ.Ü)
  • 1986-2017 Prof. Dr. Almanya Göttingen Üniversitesi

1936 – 2017 yıllarıyla tanımlanabilir.

Prof. Dr. Akça akademik yaşamı boyunca Fotogrametri, Fotoyorumlama, Uzaktan Algılama ve Orman Amenajmanı konularında uluslararası düzeyde kabul görmüş ve ödüllendirilmiş bilimsel çalışmaları ile dünyaca tanınmıştır. Uluslararası projelerde görev alarak dünyanın farklı bölgelerinde çalışmalar yapmış, Göttingen Üniversitesi’nde eğitim ve öğretimde verdiği dersler ile, farklı ülkelerden gelen doktora adaylarına doktora çalışması yaptırarak bilimsel yaklaşımlarını dünya ormancılığı ile paylaşmıştır.
Türk ormancılığına katkıları ise doktora öncesi ‘’Elektrik İşleri Etüd İdaresi’’ için hazırlanan raporlara katkılarıyla başlamıştır. Doktora sonrası akademik yaşamında aynı kürsüde (Geodezi ve Fotogrametri – yeni adı Ölçme Bilgisi ve Kadastro Anabilim Dalı) olma şansını yakalayan akademisyen adayı olarak bizler, kendisine çok şey borçlu olduğumuzu saygıyla tekrarlamak isteriz.

Görev süresince İ.Ü Orman Fakültesi öğrencilerine ve Ormancılık Teşkilatı’na katkıları unutulmayacak boyutlardadır. Akademisyen adaylarının ve meslektaşlarımızın tüm taleplerini olumlu karşılayıp destek vermesi ise, sanırım onu ziyaret eden herkesin saygı ve sevgi ile hatırlayacağı zamanlardır.

Sayın Prof. Dr. Alparslan Akça’nın analitik düşünce yapısı, öğrenme merakı ve bilimsel yaklaşımlarıyla gençleri şaşırtan değerlendirmeleri onu her zaman aramızda yaşatacaktır. Çok sayıda yayın ve çalışmalarına verilen ödülleri ile dünya bilim havuzuna katkıları olan Akça’nın kürsümüze yaptığı büyük katkıları ise hiç unutulmayacaktır.
Hocamızı 17.10.2017 günü kaybetmenin büyük üzüntüsü içinde olduğumuzu hatırlatarak, O’nun akademik kimliğini, insana ve ülkesine verdiği değeri hiçbir zaman unutmayacağız, daima saygıyla anacağız.

Prof. Dr. Kadir ERDİN

Prof. Dr. Ayhan KOÇ